FODMAP-beperkte dieet

Het FODMAP-beperkte dieet is een nieuwe behandeling bij het prikkelbare darm syndroom (PDS). Ongeveer 75% van de mensen die het dieet volgen, ervaren aanzienlijk minder klachten (of verdwijnen de klachten zelfs geheel).

FODMAP staat voor: fermenteerbare oligosacchariden, disacchariden, monosacchariden en polyolen. Het zijn groepen korte keten koolhydraten, voorbeelden hiervan zijn: lactose, fructose en koolhydraten uit tarwe, kool en bonen.

FODMAP koolhydraten worden door iedereen slecht opgenomen. Alle FODMAP's die niet geabsorbeerd zijn in de dunne darm, gaan naar de dikke darm. Daar worden de koolhydraten snel gefermenteerd (omgezet) door de aanwezige darmbacteriën. Hierdoor ontstaan er stoffen en gassen, waardoor de darm opzwelt. Bij mensen met gevoelige darmen geeft dit klachten zoals opgeblazen gevoel en winderigheid. Ook kunnen de koolhydraten vocht aantrekken in de darm, waardoor de darm opzwelt. Ook dit geeft klachten.

Het dieet bestaat uit een eliminatie- en een herintroductiefase. In het eliminatiefase is het belangrijk het dieet strikt te volgen, zodat daarna goed gekeken kan worden welke voedingsmiddelen klachten geven.
Veel mensen ervaren in de eliminatieperiode al veel verlichting van hun klachten. In de herintroductiefase wordt steeds een nieuwe groep koolhydraten toegelaten in de voeding. Als de klachten terugkomen is het duidelijk welke groep dit veroorzaakt. Uiteindelijk ontstaat een dieet op maat, zonder de groepen koolhydraten die de klachten veroorzaken.

Omdat het FODMAP-beperkte dieet een erg streng dieet is, is het goed om een diëtiste te raadplegen zodat het dieet juist wordt opgevolgd. Daarnaast wordt gekeken of er geen tekorten ontstaan en wordt de introductiefase op de juiste manier begeleidt.

Wanneer u een afspraak maakt voor het FODMAP-beperkte dieet krijgt u van mij een uitgebreide uitleg en geef ik u lijsten mee met daarop voedingsmiddelen die wel en niet zijn toegestaan. Samen stellen we uiteindelijk een dieet op maat op, waarmee zo min mogelijk tot geen klachten ontstaan. Voor meer informatie raadpleeg ook de website: www.fodmap-dieet.nl.

 
           
  Locaties Eindhoven: Locatie Budel:
  Medisch Centrum Haagdijk
Tongelresestraat 207c
5613 DG Eindhoven
Gezondheidscentrum Engelsbergen Maria van Bourgondiëlaan 12
5616 EE Eindhoven
Burgemeester van Houtstraat 82
6021 AW Budel