Orthomoleculaire therapie

Sinds juni 2015 heb ik de basisopleiding tot orthomoleculair therapeut afgerond.
Orthomoleculair betekent letterlijk 'de moleculen betreffende' en is erop gericht, op een natuurlijke manier, de gezondheid te bevorderen of ziekteprocessen te herstellen.

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het tegenwoordig, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren, waardoor het nodig kan zijn extra voedingssupplementen te gebruiken.

In de orthomoleculaire therapie wordt holistisch gewerkt, wat wil zeggen dat er gekeken wordt naar de gehele mens en niet alleen naar de symptoombestrijding van uw klacht. We proberen de oorzaak van de klacht te achterhalen en juist die processen die de verstoring geven te ondersteunen door middel van gezonde voeding en eventueel hoger gedoseerde voedingssupplementen. Hierbij wordt uw voedingspatroon nauwkeurig bekeken en worden er, indien nodig, aanvullende diagnostische tests gedaan. Onder aanvullende test worden o.a. ontlastingsonderzoeken, bloedonderzoeken en voedselintolerantietesten verstaan. Deze zullen via een extern bedrijf uitgevoerd worden, waarna de resultaten in de praktijk besproken zullen worden. Aan de hand hiervan zal het behandelplan verder worden opgesteld.

Orthomoleculaire therapie kan met name nuttig zijn bij chronische klachten, denk bijvoorbeeld aan langdurige (onverklaarbare) vermoeidheid, maag- darmklachten, chronische hoofdpijn etc. Maar ook bij bijvoorbeeld diabetes en een hoog cholesterol kan de orthomoleculaire therapie een goede natuurlijke behandeling zijn.

Het is een zeer waardevolle aanvulling op de reguliere geneeskunde, echter is het geen vervanging hiervan.

Voor aanvang van het orthomoleculaire consult zal ik u een korte vragenlijst toesturen, welke u dient in te vullen en terug te sturen voorafgaand aan het eerste consult.

Voor een orthomoleculair consult die niet onder de noemer van diëtetiek kan worden geschaard, gelden andere tarieven en vergoedingen dan voor een diëtistisch consult. Zie hiervoor vergoedingen en tarieven. Tenslotte ben ik lid van het Netwerk Orthomoleculair Diëtisten, waarvan er regelmatig bijeenkomsten zijn om kennis en ervaringen uit te wisselen.

Let op, orthomoleculaire consulten zijn alleen mogelijk op de locatie in Budel!

 
           
  Locaties Eindhoven: Locatie Budel:
  Medisch Centrum Haagdijk
Tongelresestraat 207c
5613 DG Eindhoven
Gezondheidscentrum Engelsbergen Maria van Bourgondiëlaan 12
5616 EE Eindhoven
Burgemeester van Houtstraat 82
6021 AW Budel