Voedselovergevoeligheid

Voedselovergevoeligheid is een verzamelnaam voor overgevoelige reacties op voedingsmiddelen in de vorm van een allergie of een intolerantie.
Bij een allergie kan met behulp van bloed- of huidtesten een eventuele reactie via het afweersysteem zichtbaar worden gemaakt. Bij een intolerantie kan dit niet. Echter reageer je hierbij wel overgevoelig op bepaalde voedingsmiddelen of bestanddelen in voedsel. De overgevoeligheidsreacties kunnen zich uiten in verschillende organen (bijvoorbeeld in de huid, de darmen, de luchtwegen) in de vorm van jeuk, uitslag, zwelling of bultjes. Maar ook maag- darmklachten komen regelmatig voor.

Wanneer er mogelijk sprake is van een voedselovergevoeligheid kan ik een bijdrage leveren aan de diagnostiek hiervan. Door middel van het beoordelen van bloed- en huidtesten en het afnemen van een uitgebreide anamnese kunnen we mogelijk achter de oorzaak van de klachten komen.

Door middel van het weglaten van deze voedingsmiddelen kan gekeken worden of verbetering van klachten optreedt. Daarna gaan we de voedingsmiddelen weer herintroduceren en bekijken we of de klachten terugkeren of niet. Ik ondersteun u bij het samenstellen van het dieet en geef informatie over hoe u de verschillende allergenen op verpakkingen kunt herkennen, maar er wordt ook aandacht besteed andere praktische tips (zoals bijvoorbeeld uiteten gaan, boodschappen doen etc.). Daarnaast is het erg belangrijk om te zorgen dat de voeding volwaardig blijft. Eventueel kan extra suppletie van bijvoorbeeld vitaminen of mineralen noodzakelijk zijn.

Wanneer u een afspraak wilt maken in verband met voedselovergevoeligheid geeft dit dan bij voorkeur van tevoren aan. Ik zal u dan een uitgebreide vragenlijst toesturen waarin u uw klachten nader kunt omschrijven en mogelijke relaties met voedingsmiddelen kunt noteren. Tijdens het consult zullen we dit vervolgens bespreken.

 
           
  Locaties Eindhoven: Locatie Budel:
  Medisch Centrum Haagdijk
Tongelresestraat 207c
5613 DG Eindhoven
Gezondheidscentrum Engelsbergen Maria van Bourgondiëlaan 12
5616 EE Eindhoven
Burgemeester van Houtstraat 82
6021 AW Budel